Czwartek, 21 marca 2019 r. | imieniny: Benedykta, Lubomiry

Kurier Borzęcki: Zrealizowano kolejny ciekawy projekt PDF Drukuj Email
Kurier Borzęcki: Zrealizowano kolejny ciekawy projekt.

zrealizowano kolejny ciekawy projektDobiega końca realizacja przez Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie projektu „Edukacja regionalna szansą na lepszy rozwój i promocję produktu lokalnego Przedgórza” w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

– Projekt realizowany w 2018 roku podzielony był na dwa etapy. Pierwsza część obejmowała organizację cyklu warsztatów kulinarnych pod nazwą „Babskie gotowanie’’ na terenie czterech gmin należących do Lokalnej Grupy Działania „Kwartet na Przedgórzu” – informuje Piotr Kania, dyrektor GOK. – Realizowane zadanie miało na celu promocję produktu lokalnego, czyli grzybów leśnych. Zajęcia dedykowane były dla grupy kobiet, pasjonatek sztuki kulinarnej. W drugiej części zaplanowano utworzenie Mobilnego Centrum Wiedzy i Kultury, w którym zorganizowano cykl siedmiu warsztatów z kultywowania tradycji funkcjonujących na obszarze LGD w zakresie rękodzielnictwa.

Babskie gotowanie z zawodowym kucharzem

Naturalne składniki, garść sprawdzonych przepisów połączonych ze szczyptą wyobraźni, trochę czasu i oczywiście grzyby w roli głównej. „Babskie Gotowanie” zaowocowało czteroma wspaniałymi spotkaniami cieszącymi się dużym zainteresowaniem wśród jego uczestniczek.

Po raz pierwszy panie spotkały się z zatrudnionym w projekcie zawodowym kucharzem w styczniu br. w Restauracji Radłowskiej. Uczestniczkami zajęć były kobiety działające w kołach gospodyń wiejskich oraz pasjonatki sztuki kulinarnej z gminy Radłów. Zgromadzeni mieli doskonałą okazję do zapoznania się z tajnikami sztuki kulinarnej, a w szczególności możliwościami wykorzystania grzybów leśnych do przygotowywanych potraw.

Na kolejne spotkanie GOK Borzęcin i kucharz Stanisław Zięba zaprosił w lutym panie z gminy Brzesko. W miejscowej restauracji August uczestniczki mogły poznać sposoby przygotowania kilku kolejnych potraw z wykorzystaniem grzybów leśnych. Panie podczas warsztatów podpatrywały kucharza, skrupulatnie notowały, dopytywały o rożne potrawy i o to, co może przydać się podczas przygotowywania posiłków w każdej, domowej kuchni. Istotnym elementem spotkania było również zaprezentowanie sztuki serwowania potraw w sposób bardziej odświętny, niż tradycyjnie. Do tego celu zostały wykorzystane elementy carvingu, czyli ozdoby z warzyw i owoców.

Scenariusz trzeciego i czwartego spotkania był podobny. Poprowadził je inny zawodowy kucharz, Rafał Lemiowski. Zarówno podczas marcowego spotkania w gminie Dębno, jak i kwietniowego w Borzęcinie dopisały uczestniczki. Kucharz w interesujący sposób przekazał przydatne informacje na temat wykorzystania grzybów oraz ich zastosowania w kuchni w nieco bardziej wykwintnej formie. Zdobyte umiejętności oraz nowe pomysły dały szansę paniom rozwinąć swój kulinarny talent.

Podsumowanie warsztatów kulinarnych odbyło się w lipcu w Warysiu. Zaproszone uczestniczki z gmin: Radłów, Brzesko, Dębno i Borzęcin w liczbie blisko 100 osób, tym razem samodzielnie, przygotowały potrawy z grzybami leśnymi. Różnorodność, smak oraz pomysłowość zaskoczyła nawet prowadzącego podsumowanie kucharza. Bez wątpienia, wszystkie spotkania były doskonałą okazją do integracji i wymiany doświadczeń kulinarnych.

Mobilne Centrum Wiedzy i Kultury

Od czerwca do września w ramach projektu zorganizowano siedem warsztatów z zakresu rękodzielnictwa w specjalnie do tego celu zakupionym namiocie o wymiarach 12x10m, w którym utworzono Mobilne Centrum Wiedzy i Kultury. Adresatami warsztatów byli mieszkańcy LGD, a w szczególności obecni podczas imprez plenerowych dzieci i młodzież z terenu gmin należących do Kwartetu na Przedgórzu.

Pierwsze z cyklu zajęć odbyły się 10 czerwca podczas Pikniku Rodzinnego na Stadionie Sportowym przy Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Borzęcinie Dolnym. Uczestnicy poznawali technikę filcowania oraz de coupage, dzięki którym - własnymi rękami - mogli stworzyć wiele pięknych dzieł. Kolejne spotkanie miało miejsce 30 czerwca w Przyborowie podczas V Pikniku Rodzinnego, w ramach którego tym razem zostało zaprezentowane bibułkarstwo i wyplatanie ze sznurka. – Poznaliśmy formy użytkowe zaprezentowanych metod rękodzielniczych, dzięki którym możliwe stało się wykonanie ozdób nawet przez osoby początkujące – przyznawali uczestnicy warsztatów.

Następne zajęcia przeprowadzono 15 lipca podczas odbywającego się w Borzęcinie II Małopolskiego Festiwalu Muzyki Rozrywkowej. Tematem głównym było lepienie z gliny oraz wykonywanie słowiańskich lalek szmacianek. Podobnie, jak podczas poprzednich spotkań uczestnicy, pod okiem instruktorki prowadzącej warsztaty, poznawali różne formy artystyczne i użytkowe przybliżonych technik rękodzielniczych.

Czwarte spotkanie odbyło się 5 sierpnia w Bielczy podczas organizowanego Pikniku Bieleckiego. Tym razem uczestnicy zapoznali się z techniką wyplatania ze sznurka oraz wykonywaniem ozdób świątecznych.
Piąte zajęcia przeprowadzono 19 sierpnia w Glowie podczas Gminnych Dożynek, a tematem warsztatów było filcowanie oraz wykonywanie słowiańskich lalek szmacianek. – To świetna forma spędzenia czasu podczas imprez plenerowych. Możliwość poznania technik rękodzielniczych jest doskonałą metodą edukacji, ponadto rozwija wyobraźnię oraz zdolności manualne - komentowała jedna z uczestniczek warsztatów.
Ponowne spotkanie z rękodziełem miało miejsce 26 sierpnia w Borzęcinie podczas XIV Borzęckiego Święta Grzyba. Uczestnicy mogli lepić z gliny oraz wyplatać ze sznurka.

Ostatnie zajęcia w Mobilnym Centrum Wiedzy i Kultury odbyły się w Bielczy 30 września, przy pięknej słonecznej pogodzie dzieci i młodzież wykonywały w sposób tradycyjny pisanki oraz słowiańskie lalki szmacianki.

– Podsumowując projekt warto mieć na uwadze aspekt społeczny, bo dzięki takim działaniom stwarzamy możliwości nie tylko do promocji lokalnego produktu jakim jest grzyb leśny, czy kultywowania lokalnych tradycji, ale również – co ważne w dzisiejszych czasach - do integracji mieszkańców. Co istotne, wiele z uczestniczących w zajęciach osób wyrażało chęć ponownego udziału w podobnych tego typu warsztatach – zauważa Katarzyna Żurek, instruktor GOK Borzęcin, koordynująca projekt.

(pio, kz)

logotypy razem

Share/Save/Bookmark
 
© 2011 Oficjalny Portal Gminy Borzęcin
designed by Mariusz Zawistowicz, Coded by Rafał Bakalarz

Zgodnie z Art.173 ust.4, pkt.3 informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym portalu, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb każdego użytkownika, jak również dla celów statystycznych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies.
polityka cookies.

Akceptuje cookies na tej stronie.

EU Cookie Directive Module Information