Wiadomość
Portal enotarnowskie.pl: Karp z Fishtruck’a Drukuj

Gospodarstwo Rybackie Przyborów w Przyborowie koło Brzeska specjalizuje się w hodowli ryb słodkowodnych. Najważniejszy jest tu karp, poza nim amur i tołpyga, a także lin, zaś z drapieżników szczupak, okoń i sum. Warto podkreślić, że w gospodarstwie karpie hodowane są w sposób tradycyjny w oparciu o tzw. system Dubisza, który – w największym skrócie – polega na przenoszeniu ryb w miarę ich dorastania do coraz większych stawów.

No właśnie, stawy. Marian Tomala z synami Mateuszem i Marcinem, gospodarują na 270 hektarach stawów znajdujących się w kilku historycznych lokalizacjach: Rudy Rysie, Krzyż, Tyniec, Książ Wielki i Pławowice. Niektóre z tych stawów leżą w parkach krajobrazowych, inne na obszarach chronionych, kolejne obok rezerwatów i w pobliżu rzek. Wszędzie panuje naturalna bioróżnorodność, a stawy są ostoją dziko żyjących zwierząt i ptaków. Każdy ze stawów ma inną wielkość i jest domem dla ryb w określonym momencie ich rozwoju – przykładowo tarło odbywa się na stawach w Rudy Rysie w gm. Szczurowa.

Kolejnym elementem, oprócz tradycyjnego sposobu hodowli, bioróżnorodności oraz wyjątkowych lokalizacji stawów, stanowiącym o ekologicznym charakterze gospodarstwa jest żywienie karpi. Ryby karmione są wyłącznie najwyższej jakości zbożem, a nie paszą! Są to niemalże w całości jęczmień i pszenica. To ważne dla komfortu życia ryb, ich jakości, a z naszego punktu widzenia – wyjątkowego smaku. Rodzaj zboża i zrównoważony sposób karmienia powodują, że karp rośnie naturalnie, powoli i dopiero w trzecim roku życia osiąga ok. półtora kilograma!

A wracając do zboża, jest ono pozyskiwane od okolicznych rolników, co jest istotnym przykładem na skuteczną biznesową współpracę opartą o lokalne i regionalne kontakty, podobnie, jak zatrudnianie miejscowych fachowców, specjalistów w swoich dziedzinach. W gospodarstwie Tomalów obecnie zatrudnione jest 15 osób. Także zdecydowana większość produktów potrzebnych do smażenia czy pieczenia ryb kupowana jest na lokalnych targach lub też u małych, lokalnych sklepikarzy.

Ważnym etapem rozwoju gospodarstwa oprócz hodowli i sprzedaży żywych ryb, jest prowadzona od niedawana sprzedaż ryby przetworzonej. Jak mówi Marcin Tomala, widoczne są dwa różne trendy. Pierwszy to coraz większe i świadome zainteresowanie ludzi rybami słodkowodnymi, hodowanymi naturalnie, przede wszystkim karpiem, który postrzegany jest już nie tylko, jako ryba od święta, ale smaczna, zdrowa i atrakcyjna do częstego spożywania, „ryba w stylu slow”. Drugi trend to zmniejszenie zainteresowania kupnem ryb żywych na rzecz wstępnie przetworzonych, gotowych do spożycia od razu, bądź w późniejszym czasie. Te obserwacje wymogły konkretne działania, w efekcie których gospodarstwo oferuje zarówno ryby świeże wstępnie przetworzone, które można zabrać ze sobą i przygotować wg własnych gustów, a także ryby w formie do bezpośredniego spożycia na miejscu.

Na miejscu, czyli w unikatowym w skali Polski Fishtruck’u otworzonym przez Tomalów. W Fishtruck’u serwowane są świeżo odłowione i świeżo przyrządzone w kilku różnych formach ryby.




Pierwszy sposób, to lekko panierowany w mące i krótko smażony w głębokim oleju, ponacinany filet. W ten sposób podawane są wszystkie hodowane w gospodarstwie ryby, również w postaci fishburgera.

Drugi sposób przyrządzania stanowi pieczenie ryb w piecu. Można wybrać wersję z warzywami – m.in. cukinią, papryką, pomidorami – lub pod serowym nakryciem z pieczarkami smażonymi z cebulką. W ten sposób najczęściej podaje się tu karpia i amura, ale na życzenie klienta można zapiec każdą rybę.

Kolejny przepis to ryba w sosie warzywnym, w stylu greckim, czyli w pomidorach, cebuli, marchewce, o lekko słodkim smaku albo w sosie ostrym m.in. z suszonymi pomidorami i papryczkami chili. Jest też smażony tzw. chrust z karpia, który szczególnie lubią dzieci.

Wszystkie przepisy to autorskie koncepcje, zaś ryby przyrządzane są na bieżąco, na zamówienie.

Fishtruck zazwyczaj stoi przy stawach w Pawłowicach w pięknym, zielonym otoczeniu. Można tu przyjechać np. rowerem korzystając z trasy rowerowej biegnącej wzdłuż nieodległej Wisły, zasiąść na leżakach, zamówić rybę i delektować się jej smakiem i okolicznościami przyrody. To jest właśnie esencja stylu slow. Rzecz jasna Fishtruck jest w pełni mobilny i bywa, że jeździ w inne lokalizacje.

Warto wypatrywać charakterystycznego, niebiesko-białego Fishtruck’a…

Share/Save/Bookmark
 

Zgodnie z Art.173 ust.4, pkt.3 informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym portalu, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb każdego użytkownika, jak również dla celów statystycznych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies.
polityka cookies.

Akceptuje cookies na tej stronie.

EU Cookie Directive Module Information