Telewizja Tarnowska.tv: XII Dni Gminy Borzęcin |
Za nami XII Dni Gminy Borzęcin. Wydarzenie zakończyło pokazem sztucznych ogni, a gwiazdą wieczoru była Anna Wyszkoni. Wcześniej na scenie wystąpiła Daria Reczek znana z The Voice of Poland, widzów czarował iluzjonista Marek Polak, zagrali i zaśpiewali także młodzi artyści ze Studia Rocka Pawła Mazura. - Jak zawsze w Borzęcinie koncerty, jak zawsze gwiazdy wysokiego formatu. Gwiazdą wieczoru była Ania Wyszkoni - mówi Paweł Kułak, wójt gminy Borzęcin. Było także smacznie. W Borzęcinie od lat organizowane są konkursy, których motywem przewodnim są grzyby. Nie inaczej było w tym roku. - Były konkursy grzybowe na najsmaczniejszą potrawę z grzybów, które są w naszych rozległych lasach, oprócz konkursu na potrawę, był też drugi dotyczący grzybobrania - dodaje wójt Paweł Kułak. Konkurs na kosz grzybów w tym roku okazał się trudnym wyzwaniem. Do oceny jury przedstawiono tylko jeden taki kosz. - Tutaj jest król grzybów, czyli kozia bródka, są koźlaki oraz gąska. W tym roku ciężko było o grzyby, ale mamy dzielną ekipę, wszyscy równo zbierajmy. Uratowaliśmy honor tego konkursu – cieszy się Sylwia Hebda, prezes Stowarzyszenia "Zdoniacy". Większa konkurencja była w konkursie na "Potrawę z grzybów". Tu konkursowe jury musiało spróbować kilkunastu dań. Wszyscy uczestnicy prześcigali się w pomysłach i przepisach. Było i tradycyjnie i nowocześnie. - Myśmy tradycyjnie, po staremu przygotowały zupkę grzybową z prawdziwych grzybków, prawdziwków zbieranych w naszych górach. To jest zupka krem z grzankami własnej roboty, jedne grzanki są z ziołami, drugie same – wyjaśnia Barbara Potaczek z KGW "Dworzanki" w Przyborowie. - Przygotowaliśmy na konkurs gruszki faszerowane grzybami, tatar z grzybów i ze śledzi, naleśniki z grzybami, pasztet z grzybami leśnymi – wymienia Nina Kozioł z Koła Gospodyń Wiejskich "Zdrochcanie", a zarazem sołtys wsi Zdrochec. - Przygotowałyśmy kotlety grzybowe z grzybów leśnych, kotlety ziemniaczane nadziewane kurkami, pizzerinki, gołąbki ziemniaczane nadziewane grzybami z sosem grzybowym, pieróg dołowski nadziewany grzybami i kompot wielosmakowy – mówi reprezentantka Koła Gospodyń Wiejskich "Dołowianie". Pierwsze miejsce w konkursie zajęło Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy "Zdoniacy". - Przygotowaliśmy warkocz z ciasta francuskiego z kurkami w sosie kurkowym. Z tego co widzę posmakowało komisji, bo zajęłyśmy pierwsze miejsce. Ja to już w domu kilka razy robiłam, wszystkim smakuje. Rodzina mnie do tego zmobilizowała, córka powiedziała: mamo, zróbcie to. Z pomocą dziewczyn zrobiłyśmy – wyjaśnia Renata Małek ze Stowarzyszenia "Zdoniacy". Wyróżnienia w konkursie powędrowały do "Bielczanek z Pasją" oraz Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki. W czasie wydarzenia działała strefa zwariowanych rowerów, dla dzieci przygotowano darmowe animacje, dorosłych zaś zainteresowały skecze Klubu Seniora z Borzęcina. Było też pożegnanie lata z Browarem Okocim. Wioletta Zarębska-Filar Źródło: https://www.tarnowska.tv/artykul/19860,xii-dni-gminy-borzecin |